Een gesprek starten over doorwerken loont

doorwerken

We worden steeds ouder en dat is mede door de verhoging van de AOW-leeftijd en de afschaffing van het vroegpensioen goed te merken op de arbeidsmarkt. Maar liefst 10% van alle werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder. Dat betekent dat ze binnen 7 jaar met pensioen gaan waarmee een grote groep ervaren werknemers de arbeidsmarkt verlaat. Een groot deel van die werknemers kijkt uit naar het pensioen, maar een deel wil helemaal niet stoppen en juist doorwerken.

Doorwerken

Waarom zou je een werknemer langer laten doorwerken?

Van alle AOW’ers wil 4 op de 10 graag weer betaald werk verrichten blijkt uit onderzoek. In deze krappe arbeidsmarkt is het als werkgever dus belangrijk om met die gemotiveerde werknemers het gesprek aan te gaan over langer doorwerken. Daarmee houd je als bedrijf ongelooflijk veel kennis en ervaring binnenboord en hoef je niet of minder snel op zoek naar nieuwe medewerkers. Daarnaast biedt een oudere werknemer je ook nog financieel voordeel, want de werkgeverslasten zijn lager en de verplichting om bij ziekte door te betalen zijn minder zwaar.

Doorwerkers kunnen op meerdere plekken in je organisatie een waardevolle bijdrage leveren; in de begeleiding van jonge medewerkers, het vervangen van zieke collega’s, het invullen van niet populaire werkdagen en/of tijden en het oppakken van werkzaamheden die structureel niet kunnen worden uitgevoerd vanwege een krappe bezetting.

Doorwerken

Structurele aanpak

Met name mannen werken langer door. Zo was het aandeel van 68-jarige mannen op de arbeidsmarkt in 2003 nog 10% en in 2021 gegroeid naar 22%. Ook het aandeel 70- tot 75-plussers is sinds 2003 gestegen naar 11%. Het merendeel van de doorwerkers doet dat in deeltijd. Degenen die meer werken, zijn vaak zzp’er. Daarnaast spelen flexibiliteit in werktijden, vakanties, de mogelijkheid tot thuiswerken én worden gevraagd door de werkgever een belangrijke rol bij de keuze om langer door te werken.

Toch is het bij veel bedrijven niet gebruikelijk om met werknemers die de pensioenleeftijd naderen een gesprek over doorwerken aan te gaan. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt echter om een structurele aanpak: laat het gesprek over doorwerken een vast onderdeel worden van het personeelsbeleid en bespreek de mogelijkheden met je werknemer.

Meer weten? Neem contact met ons op via 085-864 07 09 of mail ons op info@doorwerkgroep.nl.

Doorwerkregeling

Wij weten alles over doorwerken na pensioen

Als werkgever wil je graag met specifieke werknemers na pensionering blijven samenwerken. Op dat moment wordt de werknemer een doorwerker. Wij weten uit ervaring dat doorwerkers daar geheel vrijwillig voor kiezen omdat zij het leuk vinden en trots zijn als ze gevraagd worden nog even te blijven.

Pensioen plus werk

De standaard arbeidsvoorwaarden voor werknemers houden geen rekening met de nieuwe status van de doorwerker, namelijk die van Pensioen plus Werk. Gelukkig is er nu de doorwerkregeling die voldoet aan de individuele wensen van partijen en perfect aansluit aan alle wet- en regelgeving.

Wil je meer weten over deze regeling? Vul dan dit formulier in en ontvang de whitepaper met meer informatie.

    • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacy statement

Neem hier contact met mij op.

Samen op zoek naar de best passende vacature.