Doorwerken na je pensioen

3 Manieren om door te werken na je pensioen: “Omdat met pensioen gaan niet de enige optie is”

De groep AOW-gerechtigden die besluit om na hun pensioen door te werken groeit. Hoewel vaak wordt gedacht dat doorwerken na pensioen voortkomt uit financiële overwegingen, geven gepensioneerden over het algemeen aan om hele andere redenen aan het werk te blijven. Het zakcentje dat je krijgt door na je pensioen door te werken, is mooi meegenomen, maar zeker niet de belangrijkste reden om werkzaam te blijven.

Zo komt bij een deel van de gepensioneerden doorwerken na pensioen voort uit het feit dat werk een passie is, een uit de hand gelopen hobby of een manier om onderdeel uit te blijven maken van de maatschappij. Werk is een manier om geprikkeld te worden of in contact te blijven met mensen die het leven verrijken. “Ik moet er niet aan denken om alleen maar thuis te zitten”, aldus Hennie Pouwels (67) die na zijn pensioen koos voor een  parttime baan als administrateur.

“Niet dat het thuis niet gezellig is, maar ik wil graag nog werkzaamheden uitvoeren die ik leuk vind om te doen.”

In dit artikel lees je manieren waarop je kan doorwerken na je pensioen en het verhaal van Hennie die na zijn pensioengerechtigde leeftijd nog werkzaam wil zijn.

Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan gaat eigenlijk iedereen ervan uit dat je stopt met werken. Maar dat idee is inmiddels achterhaald. Steeds meer mensen die officieel met pensioen mogen, kiezen ervoor te blijven werken. In 2020 hadden 180.000 pensioengerechtigden (65plussers) nog een betaalde baan. Maar waar vind je een baan als je na je pensioen niet wil stoppen met werken?

Doorwerken na pensioen bij oude werkgever

Eén van de manieren waarop sommige gepensioneerden doorwerken na hun pensioen is door bij hun oude werkgever aan de slag te blijven. Als je dit wenst, dan is het handig dit tijdig aan te geven. In principe gaat je werkgever er namelijk vanuit dat je stopt met werken, tenzij jij dat aangeeft. Je kunt dan in overleg bekijken of doorwerken na pensioen een optie is en in welke vorm. Wil jij na je pensioen bijvoorbeeld nog steeds een volledige werkweek maken? Of zou je willen doorwerken op parttime basis?

Doorwerken na pensioen via uitzendbureau

Voor gepensioneerden die willen doorwerken na hun pensioen maar dit niet bij hun oude werkgever willen doen, zijn er uitzendbureaus voor 65 plus. Deze uitzendbureaus bieden banen aan die geschikt zijn voor mensen die na hun pensioen een extraatje willen verdienen. Denk hierbij aan een baan als chauffeur, telefoniste of bijvoorbeeld surveillant. Bij deze uitzendbureaus is het vaak mogelijk om werk in het voormalige vakgebied te vinden, maar ook om totaal iets nieuws te beginnen. Doorwerkgroep is één van die speciale uitzendbureaus voor 65 plus en is gevestigd in Doetinchem.

Doorwerken na pensioen als eigen ondernemer

Een deel van de gepensioneerden die kiest voor doorwerken na pensioen, doet dat als eigen ondernemer. Bijvoorbeeld omdat ze een nieuw inzicht kregen of een gat in de markt ontdekten.

Wat zijn de ervaringen bij doorwerken na pensioen?

Vaak wordt gedacht dat doorwerken na pensioen alleen gebeurt vanuit financieel perspectief. Daarmee worden doorwerkende gepensioneerden echter ernstig tekort gedaan. Veel vaker is het namelijk een keuze die voortkomt uit hele andere motivaties. Doorwerkers zijn gepensioneerden die besluiten na een carrière het over een andere boeg te gooien of die hun pensioen niet willen vullen met hobbyprojecten.

Neem hier contact met mij op.

Samen op zoek naar de best passende vacature.